Tüm dünyanın sosyal medya kavramıyla tanışmasını sağlayan şirketlerden biri olan Facebook, günümüzde dünyanın en güçlü teknoloji üreticileri arasında yer alıyor. 2004 yılında bir arkadaşlar arasında bağlantı ve iletişim platformu olarak hayatına başlayan Facebook, yaşadığı dijital dönüşüm ve bünyesine kattığı Instagram ve WhatsApp başta olmak üzere dünyaca ünlü uygulamalarla sosyal medya platformlarının en güçlü oyuncusu halini aldı.
Facebook, 2021 yılının ayında adını Meta (Meta Platforms) olarak değiştirerek yaşadığı ve tüm dünyaya yaşattığı dijital evrimi yeni bir markayla geleceğe hazırlıyor. Bu değişimle birlikte bugün artık Facebook bir sosyal medya platformunun ötesine geçerek; insanların mobil cihazlar, kişisel bilgisayarlar, sanal gerçeklik ürünleri, giyilebilir cihazlar ve ev içi cihazlar aracılığıyla arkadaşlarıyla ve aileleriyle bağlantı kurmasını ve paylaşmasını sağlayan ürünler geliştiriyor
Meta Platforms, tüm ürün ve hizmetlerini iki ana segmente ayırdı
Meta Platforms, yaşadığı dönümle birlikte Uygulama Ailesi ve Reality Labs olmak üzere iki bölümde faaliyet gösteriyor.
Meta Platforms’un Uygulama Ailesi segmentinin ürünleri arasında, insanların paylaşmalarını, keşfetmelerini ve ilgi alanlarıyla bağlantı kurmalarını sağlayan Facebook başta olmak üzere, fotoğraf, video ve özel mesajların yanı sıra özet akışı, hikayeler, video, canlı yayın ve mağazaların paylaşıldığı bir topluluk olan Instagram, anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp ve insanların sohbet, sesli ve görüntülü aramalar ve odalar aracılığıyla platformlar ve cihazlar üzerinden arkadaşları, ailesi, grupları ve işletmeleriyle bağlantı kurması için bir mesajlaşma uygulaması olan Messanger bulunuyor.
Meta Platforms’un Reality Labs segmentinde ise insanların her zaman ve her yerde kendilerini bağlı hissetmelerine yardımcı olan sanal gerçeklik donanımı, yazılımı ve içeriğinden oluşan artırılmış ve sanal gerçeklikle ilgili ürünler geliştiriliyor.
Meta Platforms, 2022 yılı Mayıs ayının ilk haftasında Oculus Quest 2 gibi sanal geçeklik kulaklıkları satışının yapılacğı fiziksel mağazasını açtı. Quest 2 ve aksesuarlarının yanı sıra Ray-Ban Stories güneş gözlükleri ve Portal görüntülü arama cihazları gibi VR ürünlerinin satılacağı mağaza Meta’nın evi konumundaki California eyaletinde açıldı.
Meta Platform’dan VR mağazası yatırımı
ABD’de yapılan araştırmalar, özellikle Z kuşağının yüzde 26’sının sanal gerçeklik ürünlerinden en az birine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Son yılların yükselen değerlerinden biri olan sanal gerçeklik dünyasında yerini almak isteyen MEta Platforms, Activision Blizzard’ı satın almak için 70 milyar dolara yakın harcama yapmasının ardından sanal gerçeklik ve oyun dünyasındaki yatırımlarını artırmayı planlıyor. Bu planın bir parçası olarak da şirketin VR ürünleri satacağı ilk mağaza önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.
Henüz çok az sayıda sanal gerçeklik oyunu piyasaya sürülmüş olsa da büyüme potansiyeli çok yüksek olan pazarda Microsoft ve Meta Platforms iki güçlü rakip konumunda. Facebook’un ana şirketi olan Meta Platforms’un, donanım bölümü Reality Labs, ilk çeyreğinde 3 milyar dolar zarar yazdığı 2022’nin tamamında 10 milyar dolar kaybedeceği konuşuluyor. VR ürünlerinin satılacağı mağazasıyla Meta Platforms, zararı en aza indirmeye çalışacak.
Meta, müşterilerin Quest 2 kulaklığını satın alabilecekleri VR kulaklık teknolojisi için ilk fiziksel mağazasını ve showroomunu açmasının yanı sıra, Project Cambria olarak adlandırılan ve bu yıl içinde piyasaya sürülecek olan üst düzey bir kulaklık için hazırlanıyor.
Sanal gerçeklik kulaklıkları pazarında Apple’ın endüstride çığır açan AR/VR donanımını piyasaya süreceği yıllardır konuşuluyor. Ancak şu anda aktif oyuncular arasında en önde gelenin Meta (eski adıyla Oculus) Quest 2 olduğunu söylüyor. Oculus Quest 2’nin ardından Valve Index ikinci sıradaki sanal gerçeklik kulaklık ürünü olarak sıralanabilir. Diğer kulaklıklar arasında Lynx ve Pico Neo, Pimax, Varjo, HTC Vive ve hala bazı Windows Karma Gerçeklik ürünleri bulunuyor.
Facebook (Meta Platforms) hangi şirketi ne zaman satın aldı?
Meta Plarforms, eski ismiyle Facebook’un büyüme sürecindeki kritik markaları bünyesine kattığı dönemler şöyle özetlenebilir:
- 2012 yılının Nisan ayında Instagram’ı 1 milyar dolara satın aldı.
- 2013 yılının Ekim ayında mobile web analiz platformu Onavo’satın aldı.
- 2014 yılının Şubat ayında 19 milyar dolarlık bir anlaşma ile WhatsApp’ı bünyesine kattı.
- 2014 yılının son çeyreğinde ise sanal gerçeklik gözlükleri üreticisi Oculus VR’ı 2,3 milyar dolara satın aldı.
- 2019 yılının Kasım ayında oyun geliştiricisi Beat Games’i çatısı altına aldı.
- 2020 Mayıs ayında ise dünyanın en büyük GIF platformu GIPHY’yi 400 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın aldı.