Küresel dijitalleşme adımlarından en çok etkilenen alanların başında bankacılık ve finans sektörleri geliyor. Bu iki sektörde süreçlerin dijital dünyaya aktarılması ve müşteriler/kullanıcılar nezdinde yeni ihtiyaçlar yaratılarak bunlara çözümler getirilmesiyle birlikte fintech (finansal teknolojiler) ekosistemi doğdu. 2000’li yıllar ile birlikte daha fazla adı anılmaya başlanan ve son yılların parlayan yıldızı haline gelen fintech ekosistemi, farklı iş kollarında faaliyet gösteren girişimlerle dikkat çekiyor.

Yazılım dünyası ve mobil teknolojilerde yaşanan gelişmelerle birlikte yükselişini sürdüren ve tüm dünyada mevzuat değişiklikleriyle güçlenen fintech platformları yatırımcıların da ilgi odağı haline gelmiş durumda. Ödeme sistemleri, bankacılık teknolojileri, dijital bankalar, yatırım teknolojileri ve 2010 sonrasında Bitcoin’in yükselişiyle birlikte kripto varlık platformları milyarlarca dolarlık yatırımların ana odağı konumuna geldi. Yeni girişimlerin yanı sıra bankacılık ve finans devleri de fintech yatırımlarını hızlandırırken şirket satın almaları ve birleşmeler de son yıllarda öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor.

Top 50 Fintech Şirketinin aldığı toplam yatırım tutarı 140,2 milyar dolar

Peki küresel fintech ekosisteminde en çok yatırım alan girişimler/platformlar hangileri? Girişimcilik dünyasının nabzını tutan Crunchbase’in verilerinden yola çıkarak fintech ekosisteminde yatırımcıların ilgi odağı olan şirketleri sizler için derledik.

Buna göre, 2022’nin ilk yarısı itibariyle tarihin en çok yatırım alan 50 fintech girişiminin aldığı toplam yatırım tutarı 140 milyar doları (140,19 milyar dolar) aşmış durumda. Bu rakam Fintech Top-50’deki her bir şirket için ortalama 2,8 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor.

50 fintech şirketinin 31’i ABD ve İngiltere’de kurulu

Fintech Top 50’de şirketlerin kurulduğu ülkelere bakıldığında; 20 şirket ile start-up kültürünün en fazla benimsendiği ülke olan ABD başı çekiyor. ABD’yi çoğu küresel finans merkezi konumundaki Londra’da yer alan 11 şirket ile İngiltere takip ediyor. Bu iki ülkenin yanı sıra Çin 5, Hindistan 4, Almanya ve Brezilya ise 3’er fintech girişimi ile listede bulunuyor.

E-Book’u ücretsiz indirmek için formu doldurun

Teşekkürler, ebook'a yönlediriliyorsunuz.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

E-bültene abone olun.

Abone olun, gelişmeleri mail üzerinden takip edin.

E-bülten aboneliğiniz başarıyla gerçekleşti.
Lütfen yeniden deneyin.

Continue Reading

İletişim

İletişim

Borsa yatırımlarımız, dijitaldeki ortak projelerimiz ve Afterfaang’in diğer faaliyetler alanları konusunda konuşmak ve bizimle tanışmak isterseniz bir kahve buluşması için lokasyonu ve zamanı netleştirmemiz yeterli.