Marathon Digital, blockchain ekosistemine ve dijital varlıkların üretimine odaklanarak kripto para madenciliği yapan bir dijital varlık teknolojisi şirketi olarak faaliyet gösteriyor. Kripto paraların gündeme gelmeye başladığı 2010 yılında Marathon Patent Group olarak ABD’de Nevada eyaletinin Las Vegas kentinde kurulan şirket, Şubat 2021’de adını Marathon Digital Holdings olarak değiştirdi.
Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto varlık birimi için madencilik yapan şirketin portföyünde, 2021 sonu itibariyle yatırım fonunda tutulan 4 bin 794 bitcoin de dahil olmak üzere şirketin yaklaşık 8 bin 115 bitcoin bulunuyor.
Dünyanın en büyük kurumsal madencilik platformlarından biri olan Marathon Digital Holdings madencilik alanında dünya çapındaki şirketlere ve bireysel yatırımcılara hizmet veriyor.
Gelirlerini son bir yılda 5’e katladı
Marathon Digital, 2022 yılının ilk çeyreğinde gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5’e katlayarak 8,6 milyon dolardan 42,6 milyon dolara yükseltti. Şirketin bir önceki çeyrek olan 2021’in son çeyreğindeki gelirleri 51,7 milyon dolara kadar tırmanmıştı. Çeyreklik bazda gelirlerdeki düşüşte kripto varlık fiyatlarındaki düşüşler de etkili oldu. Marathon Digital’in Bitcoin üretimi de 2022’nin ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 556’lık artışla 1259 BTC’ye yükseldi. Bitcoin üretiminde bir önceki çeyreğe göre artış ise yüzde 15 seviyelerinde gerçekleşti.
31 Mart 2022 itibariyle yaklaşık 3,9 EH/s üretebilecek şekilde toplam madenci sayısı 36.830 madenciye yükselirken, son bir yılda hash oranı yüzde 449 artış kaydetti.
Madencilik yatırımlarını artırıyor
2022 yılının başında, madencilik ekipmanları alımında kullanılmak için 650 milyon dolar tutarında tahvil ihracına çıkan Marathon Digital Holdings, Kuzey Amerika’daki en büyük madencilik operasyonunu en düşük enerji maliyetlerinden biriyle kurmayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda Marathon Digital, 2021 yaz aylarında dünyanın en büyük madencilik ekipmanları üreticisi Bitmain’den yaklaşık 121 milyon dolarlık maliyetle 30 bin cihaz satın almak için anlaştığını duyurmuştu. Anlaşma öncesinde şirketin 100 bin madencilik cihazı bulunuyordu.
Bu cihazların mevcut madencilik altyapısına entegre edilmesiyle birlikte Marathon Digital’in hash oranının 13,3 EH/s’ye çıkması bekleniyor. Bu rakam tüm dünyadaki mevcut madencilik işleminin yüzde 12’sinin sadece Marathon Digital tarafından gerçekleştirilmesi anlamına geliyor.
Karbon nötr taahhüdü için düğmeye bastı
Blockchain teknolojisinde en çok tartışılan konuların başında gelen enerji tüketimi madencilik şirketlerini de harekete geçmeye zorluyor. Dünyanın en güçlü madencilik şirketlerinden biri olan Marathon Digital de karbon salımı ve çevreci faaliyetlerine hız kazandırdı. Şirketin 2021 sonunda açıkladığı plana göre Marathon Digital 2022’nin sonunda yüzde 100 karbon nötr şirket olmayı hedefliyor.
Karbon salınımını sıfırlamak için bir dizi yatırımları faaliyet geçiren Marathon Digital, halihazırda yüzde 10 kömürle çalışan Hardin, Montana’daki elektrik santrallerinden hizmet alan madencilik operasyonlarını inşa ettiği sürdürülebilir enerji üreten tesislere geçirmeyi planlıyor. 2022’nin ikinci çeyreğinde başlayan taşınma sürecinin arızaları ve aksamaları en aza indirmek için kademeli olarak gerçekleştirilmesi ve 2022’nin üçüncü çeyreğinin sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Marathon’un başkanı ve CEO’su Fred Thiel, “Marathon, madencilik operasyonlarımızın 2022’nin sonuna kadar %100 karbon nötr olma taahhüdüne ulaşmak için madencilerimizin mümkün olduğunca sürdürülebilir bir şekilde güçlenmesini sağlamaya çalıştık. Filomuzun çoğunluğunun halihazırda yenilenebilir enerji tesislerinde konuşlandırılması planlanmış ve şu anda devam eden dağıtımlar ile, eski operasyonlarımızı fosil yakıt üretiminden daha sürdürülebilir güç kaynaklarına dönüştürmek için uygun bir zaman olduğuna inanıyoruz” söleriyle şirketin bu konudaki kararlığını gözler önüne seriyor.