Tamamen elektrikli araçlar geliştirme konusunda uzmanlaşan Tesla Motors, otonom araç teknolojilerinde de öncü otomotiv markaları arasında yer alıyor. Tesla Motors, dünyaca ünlü iş insanı Elon Musk’ın liderlik ettiği bir grup Silikon Vadisi girişimcisi (JB Straubel, Marc Tarpenning, Martin Eberhard) tarafından 2003 yılında kuruldu. Otomotiv sektöründe devrim niteliğindeki birçok önemli teknolojiyi otomobillerle buluşturan Tesla, teknolojik özelliklerinin yanı sıra uygun fiyatlı elektrikli otomobillerle dünyanın mobiliteye geçişini hızlandırmayı hedefliyor.
29 Haziran 2010 tarihinde halka açılan Tesla, 2020 yılı başlarında piyasa değerini 100 milyar doların üzerine taşıdı. Bu tarihin üzerinden 2 yıl bile geçmeden piyasa değerini 10 katına çıkaran Tesla, 26 Ekim 2021’de 1 trilyon dolarlık şirket değerini aşan ilk otomotiv markası olma unvanın da sahibi oldu.
Kendi markasıyla ürettiği elektrikli araçlarla sektörü domine eden Tesla Motors, diğer otomobil üreticilerine birinci sınıf, yüksek kaliteli, patentli elektrikli bileşenler de satıyor.
Tesla: Sektöründe oyun kurucu rolünde
2010’lardan sonra otonom araçlarda ve elektrikli araç teknolojilerinde üst üste yaptığı hamlelerle birlikte Tesla, sektöründe oyun kurucu apoletini de taşıyor. Birçok otomobil devi, Tesla’nın artan yatırımları sonrası elektrikli ve otonom araç pazarındaki çalışmalarını, Ar-Ge faaliyetlerini hızlandırdı.
Tesla’nın ABD dışında Almanya, Kanada ve Çin’de Giga Factory olarak isimlendirdiği 18 fabrikası bulunuyor. Bu fabrikalarda 100 binden fazla çalışanı bulunan Tesla, 2021 yılını 936 bin 172 adetlik rekor satış adediyle tamamladı.
Tesla’nın yeni hedefi: Aynı gün bakım onarım hizmetini geliştirmek
Son yıllarda büyüme hamlesini güçlendiren Tesla’nın yeni yatırımları araç üretiminin yanı sıra hizmet kalitesinin artırılması üzerine yoğunlaşmış durumda. Şirketin geliştirmeyi planladığı hizmetlerin başında ise aynı gün onarım servisleri geliyor.
2021’in ilk çeyreğinde 184 bin 877 olan otomobil teslimatları 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 68 artarak, 310 bin 48 araca ulaştı. Ancak teslimatlardaki büyüme o kadar hızlı ki Tesla’nın altyapı büyümesi bu sürece ayak uyduramıyor. Soruna el atan Tesla, 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 35 büyüyen mobil hizmet filosunun daha da büyütmekte kararlı.
Servis tarafında, büyüyen filo servis kapasitesi üzerinde çok fazla baskı oluşturuyor ve bu da bazen onarım bakım hizmetlerinin erişilebilirlikten yoksun kalmasına yol açıyor. Randevu alma sorunu, hizmetlerin gecikmesi gibi sorunlar bazen onarım ve bakım hizmet sunumunun günler veya haftalar almasına neden oluyor.
He fırsatta “hiçbir hizmet en iyi hizmet değildir” diyen CEO Elon Musk, hizmet kapasitesini yeniden ayarlamak için düğmeye bastı. 2022 yılı ve gelecek yıllarda Tesla’nın hedefleri arasında arabaların üçte ikisinin aynı gün hizmete erişmesi yer alıyor. Tesla’nın halihazırda, 2 milyondan fazla elektrikli araca hizmet vermek için 673’ün üzerinde mağaza ve servis merkezi ve bin 372 mobil servis aracından oluşan bir filo işletiyor. Şirketin yeni büyüme atağı sonrası bu rakamların yakın gelecek birkaç katına ulaşması bekleniyor.